четвъртък, 3 март 2011 г.

ЕДНА БЪЛГАРКА



Какви чувства провокира у вас 3-ти март?



Патос по навик, наизустени стихчета, досада,безразличие,  истинска гордост?

Наистина ли ви вълнува деня на Освобождението?  Или е просто поредната дата в календара, почивен ден, ваканция?

В днешно време, това което стои между нас и истинското ни националното самосъзнание е въпросът: ' Да имаш или да бъдеш?"

Как можеш дори да мечтаеш да бъдеш нещо или някой, когато нямаш нищо? 
И как е възможно да имаш всичко и да си никой?  

За съжаление всякакви абсурдни комбинации и парадокси изпълват нашето ежедневие, съставено от дълбоко комерсиални хора с ограничен поглед към живота или от морални хора с ограничен достъп до финанси.
Една странна, трагикомична колаборация между хора и пари, рисува сегашната картина в България. 

Ами извън нея? 

 Познават ни като ' родината ' на десетките цигански катуни, изселени от Франция, започват мъчителни асоциации с  кисело мляко, шопска салата,  Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Мистерията на Българските гласове, криминални босове, силиконови цици, плейбек и "Кен Лий",публични разстрели и екс- външна министърка, която говори английски като баба Гичка от село...Егати кашата!

Истината е, че на нас наистина много ни се иска да се гордеем, обаче стойностните неща,са останли в едно далечно време, което едва-едва си спомняме. И то вече не ни топли. Забравени герои и липсата на нови. Каква по-лоша комбинация?

Една държава, която 'кляка' пред Европа  за щяло и нещяло и е на път да превърне символа на своята духовност през вековете-читалищата , в частни институции под името ' школи'.
Във всяка българска паланка има читалище, това е вековната жажда на българина за култура, за духовност. Защо да не ги затворим като реактор? И защо не отворим още един МОЛ?

Много разпространена реплика е, че обичаме България, но мразим държавата. Да, обаче , когато пенсията на баба ти е 120 лева и президент ни е някакъв пернишки комсомолец , тръгнал да покорява историята, е много трудно да направиш разликата...

Но от друга страна, какво може да се очаква от нация, която има проговорката: 
" Преклонена глава, сабя не я сече". Що за вселенска глупост е това? И тези думи са така надълбоко закодирани в нашето ДНК, че ставаме свидетели на собствения си живот, като разбира се ,много ни знае устата.

Преди време ' скочихме' срещу един чешки скулптор, който беше изобразил България като кенеф-клекало. Ами, мама му стара, навсякъде из родината е пълно с клекала. Когато станем като Германия, с билетче за достъп до обществено WC и автоматични тоалетни чинии, тогава имаме право да кажем нещо.

Не съм от хората, които само плюят! Аз искам да живея тук, да си пиша сценариите на къщата в Берковица, да гледам Стара Планина, да слушам шепота на Балкана и на земята в този град, където палавия дядо Вазов е създал едни от най-хубавите си творби.
Обичам си прашния град, баницата на баба, плажовете на Иракли и този звучен и прекрасен български език, в който има думи като 'мандахерцам',
 'спръцъфръцъм' и 'пустиняк', които никога не можеш да преведеш на европейските сноби. 

Ако мога, бих пътувала по целия свят, но в едно мултикултурно световно общество, няма никакво, ама никакво значение къде живееш.

И когато слушаме, че сме копали нивата, докато някои са имали монархия, изобщо не трябва да ни пука. Ако си с манталитет на мижитурка, може и в двора на Хенри VIII-ми да си се родил...

Истинската България е в сърцата ни. Тя съществува, когато има неща, които обичаме, споделяме, уважаваме и ценим.  И няма нищо общо с този разграден двор, пред който има табелка България, и в какъвто се е превърнало мястото, на което живеем.

Трябва само за миг да спрем да мислим за това,  че министър-председятелят ни е каратист и че е пълно с  мазни, корумпирани педали начело на властта. Политиката е мръсна навсякъде, нищо , че тук е доста повече. В крайна сметка един народ го управляват така ,както той сам позволи.

Забрави, че трамвай 11 идва през 20 минути, че тъпи курви ще ти вземат работното място, защото се чукат с шефа,забрави и че хората, които обичаш отдавна са си били камшика от България.....

Самосъзнанието никой не може да ти го вземе. То не е и нещо, което идва даром. То се оформя бавно и мъчително , с цената на много болезнени проглеждания.

Открий своите причини да се гордееш, че си БЪЛГАРИН, защото въпреки всичко това е мястото, на което си се родил. В теб тече магичната кръв на Аспарух, Кубрат, Крум, Симеон Велики, пра-пра-пра дядо ти, пра-пра-пра баба ти...Те всички са били тук и ти си ЕДИН ОТ ТЯХ! 

Не се фукай, че тук вирее лактобациликус булгарикус ( ние нямаме заслуга за това, Майката Природа има). Гордей се с това, че имаш вековен род , че дядо ти е построил къща, че е показал среден пръст на турците и че е мятал трупове от Шипка, че баба ти е научила майка ти да прави 20 уникални рецепти, че разбираш метафорите на Ботев, че си част от нещо, което и промитите македонски мозъци не могат да махнат от историята.

Бъди  НЯКОЙ, защото само тогава, вече ще имаш толкова много. 

Постигни всичко, което искаш, но не се прави на американец след 5 години в емиграция и не се прави , че не можеш вече да казваш ' р'.  

Събуди в себе си това, което малоумният комунизъм е приспало!
Бъди българин! Който е гражданин на света!
  
Тоз, който падне в бой за свобода, 
той не умира: него жалеят
земя и небо, звяр и природа
и певци песни за него пеят...

Такива хора е имало тук. Такива можем да бъдем и ние.

Свободен човек ли си?










2 коментара:

  1. Днешната дата ме дразни . :)
    . Двеста години под гръцко, петстотин – под турско, 2-3 национални катастрофи, и пак се тупаме в гърдите колко сме велики, като типичен малък, комплексиран народец. А то всичко, общо взето, възлиза на Крум, 9-и век, Кирил и Методий, Иван Асен ІІ, възраждане с няколко истински мъже като Левски и Ботев, и една “Златна топка”. За последните 130 години по-добре да си мълчим.

    ОтговорИзтриване
  2. @ Valkocompany- Съгласна съм! Затова или да си мълчим, или в комплексирания народец най-накрая да се откроят мислещи, свободни единици!

    @8 - Честит празник и на теб!:)

    ОтговорИзтриване